Blijft RTV Utrecht de lokale uitzendingen voor de stad Utrecht verzorgen?

Afbeeldingverantwoording: Eigen werk

Dat wij in Nederland een “bijzonder” omroepbestel hebben, dat mag algemeen bekend zijn. Ook bij de regionale omroepen bestaan er bijzondere constructies. Zo verzorgt RTV Utrecht namelijk al heel wat jaren de uitzendingen van de lokale omroep in de gemeente Utrecht, mede omdat RTV Utrecht is ontstaan uit een fusie van Omroep Utrecht RTV (lokale omroep Utrecht) en Radio M, de publieke regionale radiozender voor de provincie Utrecht vanuit Zeist.

Op 7 april 2018 verloopt die lokale zendmachtiging en meestal wordt een zendmachtiging vrijwel automatisch verlengd door het gemeentebestuur en het Commissariaat voor de Media. Echter, er heeft zich een (nieuwe) partij aangemeld die maar al te graag de lokale zendmachtiging van RTV Utrecht wilt overnemen. Het nieuwe partij heet Lokale Omroep Utrecht Stichting (LOUS) en is een initiatief van DUIC.

Een samenwerking tussen LOUS en RTV Utrecht is tot nu toe niet mogelijk gebleken en daarom mogen beide partijen een plan schrijven met onder andere de motivatie waarom zij de zendmachtiging verdienen. Een commissie van externe adviseurs uit de media gaat na het indienen van de plannen de gemeenteraad bijstaan bij het maken van een keuze welke organisatie de lokale radio- en/of televisie-uitzendingen mag verzorgen. De exacte voorwaarden zijn te vinden op de website van de gemeente Utrecht.

RTV Utrecht maakt voor de inwoners van de gemeente Utrecht, op het moment van schrijven, de programma’s van de televisiezender UStad en de radiozender Bingo FM.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.