Regiovensters bij landelijke NPO: een plan met een lange geschiedenis

Afbeeldingverantwoording: Eigen werk (Maarten Hagelstein en Irene ten Voorde van Omroep Gelderland)

In het recent gepresenteerde regeerakkoord, maar ook in de voorafgaande lobbyperiode is er gesproken over een plan dat een vensterprogramma van de regionale omroepen op één van de landelijke NPO-zenders mogelijk gaat maken.

Dit plan werd vooralsnog positief ontvangen door de regionale omroepen zelf. Leo Hauben, hoofdredacteur van L1, wijdde er zelfs een tweet aan.


De gepresenteerde plannen zijn echter niet nieuw te noemen, want de wens voor een regionaal vensterprogramma bij de landelijke publieke omroep is al een oude wens.

In 2011 was het toenmalig Tweede Kamerlid Anouchka van Miltenburg (VVD) die ervoor heeft gepleit om Nederland 3 om te vormen voor een landelijk televisiekanaal in dienst van de regionale omroepen.

In 1996 wilde men via Nederland 2 een regionaal vensterprogramma met 2 keer per avond een onderbreking voor het regionale programma. Kosten 75 miljoen gulden en vond uiteindelijk geen doorgang.

In 1995 bestond er een plan voor een regionaal vensterprogramma via het eerste net, Nederland 1. Kosten 65 miljoen gulden, ook toen ging het plan terug de ijskast in.

NOS-voorzitter Albert van den Heuvel lanceerde in 1993 al het plan voor het regionaal vensterprogramma op televisie.

Een experiment in 1985/1986 waarin Radio 1 samenwerkte met de meeste regionale radiozenders liep uit op een fiasco vanwege onderlinge verschillen en conflicten.

Tot nu toe is het integreren van de regionale omroep in de landelijke radio- en televisiezenders niet echt een succes gebleken.

SBS6 heeft in 1997 en 1998 geëxperimenteerd met 3 regionale vensterprogramma’s die aansluitend aan de landelijke editie van Hart van Nederland te zien waren. Anouk Middel, tegenwoordig werkzaam bij RTV Drenthe, was presentatrice van de editie Noord-Nederland. Alberto Stegeman was destijds eindredacteur van het regionale programma. Het is dus technisch mogelijk, alleen de wil bij alle betrokken omroepen is vaak het grootste probleem.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.