De Lage Landenlijst: regionale én internationale samenwerking

Afbeeldingverantwoording: Beeldmerk VRT

Met een feestelijke uitzending op VRT Radio 1 en in het programma Wakker van Omroep Brabant is vanmorgen de internationale aftrap gegeven voor de stemperiode van De Lage Landenlijst, een uniek samenwerkingsproject van VRT Radio 1, Omroep Zeeland, Omroep Brabant en L1.

De stemperiode zal op 22 september a.s. worden afgesloten met de presentatie van de nieuwe lijst, uitgezonden via VRT Radio 1 en de radiokanalen van 3 Nederlandse regionale omroepen. Vanuit het Beach Hotel Zoutelande zullen Jan Hautekiet (Radio 1) en Kirsten Paulus (L1) de uitzending van 9.00 tot 18.00 uur aan elkaar praten. Martin Volder (Omroep Brabant) is één van de nieuwslezers van het Nederlands-Belgische radiojournaal.

100 beste nummers

De Lage Landenlijst is een initiatief van de VRT. In deze muzieklijst worden de 100 mooiste en beste Nederlandstalige nummers sinds 1945 uit Vlaanderen én Nederland gekozen. Dit jaar zocht de VRT voor het eerst de samenwerking met regionale omroepen van Zeeland, Noord-Brabant en Limburg. Daarmee nemen de regionale omroepen het Nederlandse aandeel in de lijst over van NPO Radio 5 die meewerkte aan de editie van 2016.

Zoutelande

Het nummer Zoutelande van BLØF en Geike Arnaert is de aanleiding om de Lage Landenlijst 2018 te presenteren vanuit het Zeeuwse Zoutelande. Het nummer is recentelijk uitgeroepen tot “de grootste Nederlandstalige hit ooit”.

De tekst gaat onder de video verder.

Voorbereiding

Tot en met zondag 16 september presenteert Jan Hautekiet elke zondag van 13.00 tot 14.00 uur ter inspiratie en voorbereiding op De Lage Landenlijst het gelijknamige radioprogramma op VRT Radio 1. Dit programma wordt ook uitgezonden op L1 Radio.

Maarten Kortlever van Omroep Brabant warmt de Brabantse luisteraars op met het radioprogramma De Lage Landenlijst, dat elke zaterdag wordt uitgezonden van 12.00 tot 13.00 uur en zal worden herhaald op woensdag van 19.00 tot 20.00 uur.

Verder zullen alle zenders ruim aandacht besteden in de lopende programmering aan deze mooie muzieklijst waarin de grenzen weer een beetje meer verdwijnen.

Stemmen kan tot 22 september via de website van VRT Radio 1: lagelandenlijst.radio1.be

Met dank aan Hans Van Goethem (VRT), Milou Roemeling (Omroep Zeeland), L1 en Omroep Brabant.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.