De gemeenteraadsverkiezingen komen er aan!

Afbeeldingverantwoording: J.M. Luijt (CC BY 2.5 NL)

Over iets minder dan twee weken zijn er weer verkiezingen. Bij de gemeenteraadsverkiezingen zullen de regionale omroepen als vanouds weer groots uitpakken om het publiek op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen van de lokale politiek en natuurlijk op de verkiezingsavond de uitslagen.

In alle gemeenten zullen er verkiezingen plaatsvinden, maar niet elke gemeente zal een nieuwe gemeenteraad kiezen. Door een recente of aanstaande gemeentelijke herindelingen zullen “slechts” 335 van de huidige 380 gemeenten nieuwe volksvertegenwoordigers kiezen. In november 2018 zullen 38 gemeenten alsnog naar de stembus gaan om 12 nieuwe gemeenten te vormen.

Behalve voor de gemeenteraad kan er in elke Nederlandse gemeente gestemd worden voor het raadgevend referendum over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (de sleepwet). Deze verkiezingen worden een beetje overschaduwd, maar deskundigen verwachten dat door de gelijktijdigheid met de gemeenteraadsverkiezingen een hogere opkomst zal zijn dan tijdens het referendum over het Associatieverdrag met de Oekraïne.

Alle regionale omroepen hebben een verkiezingssite gelanceerd met het laatste politieke nieuws en over het algemeen ook de uitzendschema’s van radio- en tv-programma’s over de verkiezingen. Hieronder ziet u een interactieve plattegrond waar u per provincie kan worden doorgeleid naar de verkiezingssites van de regionale omroepen.